A Titán felhőit fotózta a Cassini

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A Titán felhőit fotózta a Cassini

A hold északi felén elindult a nyári évszak, amely több, mint 7 éven át tart majd.
A Cassini küldetésének utolsó szakaszában jár, eközben azonban minden korábbinál közelebb kerül a Szaturnuszhoz és annak gyűrűihez. Még a Titán újabb megfigyelésére is volt lehetőség, ezt pedig a NASA szakemberei nem hagyhatták ki.
A Titán északi felén ugyanis elindult a nyári évszak, amelyet korábban nem kísérhettünk figyelemmel, hiszen a 2004-es megérkezéskor még a szintén 7,5 éven át tartó tél uralkodott itt. A változást most természetesen igyekeznek közelebbről megfigyelni, amire az ad lehetőséget, hogy a szonda május elején ismét megközelítette a holdat, bár a távolság ekkor már 488 ezer kilométer volt, tehát ezt nem nevezhetjük célzott megfigyelésnek. Azt tudjuk (erősen gyanítjuk), hogy a nyár folyamán gyakrabban kerül sor metánviharokra, ezen időszak során metán és etán hullik a felszínen lévő szénhidrát-tavakra, a most készült képek pedig mintha ezt támasztanák alá.

A felvételeken ugyanis metánfelhőket látunk, amelyeket a tavakat jelző sötétebb foltok egészítenek ki. A most megfigyelt világosabb felhők korábban nem voltak láthatók ezen a területen, bár tavaly októberben már lencsevégre kaptak néhány haloványabb példányt. A nyárnak köszönhetően néhány fokkal magasabb itt a hőmérséklet, ez elérheti a -180 Celsius-fokot, emiatt a tavak is nagyobb területet fednek le. Maguk a tavak egyébként gyakrabban fordulnak elő az északi féltekén, ez lehet a magyarázat a több esőre, de a NASA a fekete-fehér felvételek mellett néhány egyéb képet is közölt, amit az erre szakosodott művészek készítettek, elképzelve a helyszínen uralkodó állapotokat. A szonda folytatja útját, az elkövetkező hónapokban várhatóan további megfigyelésekre kerül majd sor.
Ezt zárja majd le szeptemberben a végső alámerülés a Szaturnusz légkörébe, amelyet a megsemmisülés követ.

Tweet

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.