Jelentkezés itt!Műsorvezetőket keres a rádió!Bővebben itt: Leírás

Pet Shop Boys: Super

Nagyítás

[ dance / electro ]
A Pet Shop Boys az elektropop Metallicája: a nyolcvanasokban és a kilencvenes évek elején leszállította azokat az alapvetéseket, melyeknek köszönhetően rajongói keménymagjukat egy kecskedudás népzenei lemezzel sem tudnák elrettenteni.

Kapcsolódó cikkek

Pet Shop Boys: Format

Pet Shop Boys: The Most Incredible Thing Ballet Score

Pet Shop Boys: Yes

Pet Shop Boys: Disco Four

Pet Shop Boys: Concrete

Pet Shop Boys: Fundamental

És bár Neil Tennanték sem merészkednek el eddig, azzal nem vádolhatók, hogy ne feszegetnének bizonyos határokat. A 2013-as Electric hallatán egy laikus joggal gondolkodhatott el azon, hogy vajon tényleg kiégtek-e, mint egy éjjel-nappali neoncsöve, vagy szimplán saját szórakoztatásukra írták az anyagot, magasról leszarva mindennemű elvárást. A kraftwerkes hatásokat felvonultató album után ez a kérdés 2016-ban is adja magát, ugyanakkor a Pet Shop Boys kapcsán most sem könnyebb punkosan öncélú szellemiséget feltételezni, mint három évvel ezelőtt.
A duó ezúttal a 90-es évek Buffalo-cipős, nintendós, 2-es golfos időcsapdájába vetette bele magát, és tényleg csak minimális mértékben modernizálták (illetve szabták saját képükre) azt a hangzást, mely a korabeli house- és dancefloorformációkat jellemezte. Mint arról a The Pop Kids szövege is tanúskodik, nagyon is tudatos húzás volt ez részükről. Ám az önirónia – már ha beszélhetünk erről – megléte kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a Supert egy szellemes retrólemezként definiálhassuk.

A zenei tartalom ugyanis többnyire kiábrándítóan lapos. A már említett húzódal mellett az Undertow, a Burn és a Say It To Me hallatán is úgy érezhetjük magunkat, mint akit most öntöttek le alma-kommersz barack eleggyel a Fortuna Diszkóban, de a löttyedt nosztalgiánál erősebb érzést nem csikarnak ki belőlünk. Aztán hallhatunk izgalommentes utalgatást az Electric lemezre (Twenty-Something, Sad Robot World), ám ezzel ki is fújt az új Pet Shop Boys-album ún. meglepetésereje. Dicséretes azonban, hogy a lemezborító őszintén előrevetíti a szerzeményekben rejlő kreativitás mértékét.
Kiadó: x2
kirsch
2016.04.22
|

Leave a Reply